Cesta na sraz pravoslavné mládeže začala ve středu 4. září. Okolo půlnoci jsme vyrazili z Prahy do Craiovi. Do rumunského města Craiova jsme dorazili ve čtvrtek odpoledne. Přijeli jsme na místo, hned nás ubytovali na internát a dali nám oběd, trička a jmenovky. Poté jsme se převlékli a vyrazili na náměstí, kde bylo zahájení celého ITO 2019. Slavnostně nás uvítali představitelé pravoslavné církve v Rumunsku, rumunský patriarcha Daniil, starosta města Craiova a mnoho dalších. Byl tam i velmi zajímavý hudební program, ale my jsme byli unaveni po cestě, tak jsme šli spát.

  Páteční den začal společnou modlitbou a postní snídaní. Poté jsme šli do místní školy na workshopy, tam jsme se rozdělili do skupin a vyprávěli jsme jim, jak funguje pravoslavná církev v  České republice a na Slovensku. Po workshopech jsme se vydali na oběd, bylo to vždy ve velkém stanu vedle stadionu (Stadionul Ion Oblemenco v Craiově). Po obědě jsme se vydali na prohlídku města, okolo páté hodiny jsme se však vrátili zpět na stadion, kde se konala konference „Jednota v duchu a pravdě, všichni jsme jeden kalich“. Když konference skončila, tak se všichni shromáždili okolo stadionu a šli jsme pochod až na náměstí. Tam na nás čekal večerní program, koncert. Nejdříve zapálili oheň a poté tancovali folklorní tance. Okolo 11 hodiny zazpívali hymnu srazu ITO 2019 a tím byl tento den zakončen.

  V sobotu ráno jsme vstali brzo a vyrazili se podívat do rumunských monastýrů. Navštívili jsme celkem tři monastýry, a to Brâncoveni, Bistrita Vâlcea a Horezu, kde jsme se přiložili k ostatkům svatých a měli velmi chutnou domácí večeři. Po cestě zpět jsme navštívili Nekonečný sloup, symbol ITO 2019. Večer byl závěrečný koncert, videoprojekce a slavností ukončení ITO 2019.

  Poslední den, neděle, ráno jsme se vydali do monastýru ve městě Maglavit, kde se konalo posvěcení chrámu a bohoslužba. Chrám se začal stavět před 2. světovou válkou, ale za bývalého režimu byla stavba zastavena a dokončena až v roce 2019. V Rumunsku je tradice, když se světí chrám, tak každý včetně žen má možnost vejít do oltářní části a políbit prestol. My jsme toho též využili. Pak už nás čekala cesta zpět do Prahy. Po cestě jsme zastavili ve městě Arad ve farnosti „ Gradište“, kde slouží otec Mihai Blaj. Poznali jsme tam jejich pravoslavnou školu a měli večeři. Všichni tam byli moc milí a pohostinští.

  Tímto bychom chtěli poděkovat arcibiskupu pražskému a českých zemí, vladykovi Michalovi, že nám požehnal a umožnil být na srazu a otci Milanovi, že nás tam vzal a měli jsme možnost vidět pravoslavné Rumunsko, seznámit se s kulturou i církví nejen Rumunska, ale i celého světa. Taky mu děkujeme, že nás bezpečně dovezl. Moc jsme si to užili.

Kamila Krychfalushii, Alona Krychfalushiy, Petr Kuryltso